British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Braziliaanse cinema:
2 Filhos de Francisco | 2 Zonen van Francisco

Bert Ernste

Maart 2007

Poster van de film De film 2 Filhos de Francisco (2005) van regisseur Breno Silveira gaat over het bekende muziekduo Zezé di Camargo e Luciano, een duo dat een soort Braziliaanse country music (música sertaneja) zingt. Francisco uit de titel is een arme landarbeider in de deelstaat Goiás, die maar een droom heeft: zijn twee oudste zonen Mirosmar en Emival via de muziek te laten ontsnappen aan het armoedige bestaan op het platteland.

Het is voor een Nederlander boeiend om te zien hoe dat leven in het binnenland van Brazilië er enkele tientallen jaren (en nog) uit zag en mee te voelen met de droom daaraan te ontsnappen. De jongens gaan uiteindelijk op tournee onder leiding van een wat morsige impresario. Ze treden op onder de naam Camargo e Camarguinho. De impresario strijkt uiteraard het meeste geld op. De jongens krijgen voornamelijk eten en onderdak. Het leven is hard. Aan de muzikale loopbaan van de twee komt een bruut einde als Emival bij een verkeersongeluk omkomt.

De muziek laat Mirosmar echter niet los. Hij verhuist naar São Paulo en trouwt met Zilu. Pas als hij samen gaat zingen met zijn broer Welson onder de naam Zezé di Camargo e Luciano breken ze door met het lied É o amor (Het is de liefde), waarvan in 1990 een miljoen platen worden verkocht.

Het is een sympathieke film, erg goed gemaakt en met uitstekende acteurs, maar toch vond ik hem wat gewoontjes. Het verhaal was iets te voorspelbaar, denk ik. Wat música sertaneja betreft: net als Amerikaanse country music is het in het begin wel leuk, maar na een tijdje wordt het eentonig. Ook wat dat betreft geen meeslepende film.

Foto van de twee zonen Helena, de moeder van het duo, was niet zo blij dat de film niet 2 Filhos de Francisco e Helena heette, maar zei in een interview dat ze dat niet erg meer vond, toen ze zag hoe mooi de film was geworden. Ze had trouwens wel moeite gehad met het luxe leven dat ze kon leiden door het succes van haar zonen. Ze was gewend alles zelf te doen en nu had ze ineens overal personeel voor. Na de nodige spanningen is ze daar alsnog aan gewend, vertelde ze.

Nelson Pereira dos Santos maakte in 1980 Na Estrada da Vida (Op de weg van het leven) over hetzelfde thema. Twee huisschilders willen carrière maken in de música sertaneja. De hoofdrollen werden gespeeld door het echt bestaande duo Milionário e Zé Rico. Omdat mijn vriendin aan deze film meewerkte, zou ik er heel graag een kopie van bemachtigen. Suggesties welkom!

Index Braziliaanse cinema | Meer Brazilië | Contact